Laboratuvar Politikamız

Bilimin gerektirdiği standartlara uymak herkesin borcu... Fakat bazı durumlarda seçeneklerin birbirlerine üstünlükleri kesin olarak ortaya konamamış olduğunda tercihler belirginleşiyor.


Bu gibi durumlardaki bazı tercihler hakkındaki politikamız şöyle:



___________________________________________________________________________________________________________________________________________


Embriyo transfer günü: 


Tercihimiz beşinci gün. Yani blastosist transferini tercih ediyoruz. Çünkü, embriyo gelişimini mümkün olduğunca uzatırsak, sağlıklı olan embriyoları daha büyük bir isabetle seçmek kolaylaşıyor. Bunun sonucu olarak da transfer başına gebelik oranları daha yüksek oluyor. 

Fakat bu politikanın laboratuvar açısından iki sakıncası var: 

İlki üçüncü günde transfer edilmeyen embriyoların beslenmelerinin devamı için yeniden medium (besiyeri maddesi) harcamak gerekiyor. 

İkinci sakıncası, üçüncü günde transfer edilecek kalitede imiş gibi görünen embriyo beşinci güne ulaşamazsa transfer hiç yapılamayabiliyor. Tüp bebek merkezi açısından bu durum kayıp bir transfer ücreti demek, laboratuvar açısından transfere ulaşamayan bir hasta demek. 

Fakat biz biliyoruz ki, laboratuvarımızda beşinci gün özelliklerine ulaşamayan embriyolar, transfer etseydik bile yine ilerleyemeyecekti. Gebelik yine oluşmayacaktı. Üstelik biz embriyolarımızın hangi aşamada kaldığı konusunda daha az bilgi sahibi olacaktık.

Sonuç; bu artılar eksiler hesaplamasında biz, bize göre doğru olduğu için beşinci gün embriyo transferini tercih ediyoruz.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________


Transfer edilecek embriyo sayısı: 


Mümkün olduğunca tek embriyo transferini tercih ediyoruz. Elbette hastalarımız da biliyor, biz de... Hatta matematik bilen herkes biliyor, ne kadar çok sayıda embriyo transfer ederseniz gebelik oranları o kadar yüksek olur. Fakat, transfer çoğul gebelikle sonuçlandığında, mutlu son ihtimali biraz riskli olmaya başlıyor. Çünkü, tek gebeliklere kıyasla, ikiz gebeliklerin 6 kat daha fazla erken doğdukları, bebek ölümlerinin 10 kat daha fazla olduğunu tıp bilimi söylüyor. 

Anne adayının yaşının 35 üstünde olduğu veya daha önce iki kez tüp bebek denemesi olan çiftlerin yasal olarak 2 embriyo transferi hakları olduğunda bile, tek embriyo transferini tercih etmeleri bizi sevindiriyor. Bir seferde gebelik olmazsa dondurulmuş diğer embriyoyu bir iki ay sonra transfer etme imkanı olduğuna göre çoğul gebelik riskini göze almamak daha akıllıca... 

Fakat, bu riskten kaçınmanın bedeli daha çok sayıda gebelikle sonuçlanmayan transfer demek... Bu yüzden hem doktor, hem hasta açısından daha çok fedakarlık ve cesaret gerektiriyor...


İşte burada yine tercihler ön plana çıkıyor. Daha çok gebelik mi? Daha az risk mi? Gebelik testi sonrasında daha çok insanın üzülmesi mi? Aylar sonra daha az sayıda insanın ama daha fazla ve daha derin üzülmesi mi?

Sonuç; biz mümkün olduğunca tek embriyo transferini tercih ve tavsiye ediyoruz.

______________________________________________________________________________________________________________________________________


Taze mi? Dondurulmuş Embriyo Transferi mi?


Embriyo dondurma için eskiden kullanılan yavaş dondurma tekniği pek başarılı değil idi. O yüzden ne yapıp edip transferi yapmak çoğu kez şart oluyordu. Fakat günümüzde yaygın olarak kullanılan yeni hızlı dondurma yöntemi, yani kriyoprezervasyon yöntemi oldukça başarılı. İyi kalitede dondurulmuş embriyoların % 95'inden fazlası sağlıklı bir şekilde geri dönebiliyor. 

Böyle olunca çok daha fazla sayıda embriyo donduruldu, çözüldükten sonra gebelikler oldu, bebekler doğdu. Biriken bilgiler, dondurulmuş embriyo transfer sonuçlarının taze transferlerden aşağı kalmadığını gösterdi. Hatta gebeliğin ileri dönemlerindeki sonuçlarının taze transferlerden daha iyi olduğuna dair veriler birikmeye başladı. Bunun sonucu olarak bazı tüp bebek merkezleri, taze transfer yapmayı tamamen terk edip tüm transferleri dondurulmuş olarak yapmaya başladılar.

Biz şimdilik tamamen dondurulmuş embriyo transferine geçmedik, fakat embriyoların tümünün dondurulması (total kriyo) yöntemini, gerekli veya daha uygun gördüğümüz her durumda çok rahatlıkla kullanıyoruz.


Sonuç; taze embriyo transferini henüz terk etmedik, fakat dondurulmuş embriyo transferlerini çok rahat kullanıyoruz. Zaman ilerledikçe transferlerimiz içinde dondurulmuş embriyo transferlerimizin oranı yükselmeye devam ediyor.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________