Tüp Bebek Tedavisine Başlarken İstenen Testler
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerin geçmiş dönemde herhangi bir tedavi geçirmeleri halinde bu tedaviler ile ilgili raporların sunulması, beraberinde tüp bebek tedavisi süreçlerinin belirlenmesinde çok önemli yol gösterici olan, önceki test sonuçlarının da tedavi öncesinde değerlendirilmesi gereklidir. Bu süreçte yakın zamanda yapılmamışsa, kadınların kan grubu, Anti Hbs, Anti HCV, Hemogram, Rubella IgG, VDRL, Anti HIV ve Anti Hbs-ag; erkeklerin ise semen analizi, kan grubu, Anti HIV, Anti Hbs-ag, Anti HCV, VDRL ve Hemogram testleri istenebilmektedir.
Yasal Gereklilikler
Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler tüp bebek tedavisi sayesinde hayallerine kavuşma şansı yakalayabilmektedir. Kadın ve erkek kaynaklı infertilite nedeniyle gebelik elde edilemediğinde, in vitro fertilizasyon yani yardımcı üreme teknikleri kullanılabilmekle birlikte, bu uygulamanın yapılabilmesi için bazı yasal şartların yerine getirilebilmesi gerekiyor.
Tüp Bebek Tedavisi Başlangıcında İstenen Evraklar Nelerdir?
Türkiye'de tüp bebek tedavisi evli olmayan çiftlere gerçekleştirilemiyor. Tedavinin başlaması için öncelikle çiftlerin evli olduklarını belgelemeleri gerekmektedir. Bunun için evlilik cüzdanı ve nüfus cüzdanlarının tüp bebek tedavisi merkezlerine sunulması ve ek olarak çiftlerin son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraflarını da ibraz etmeleri şartı aranmaktadır.
Türkiye'de Bazı Süreçler Yasal Değil
SGK belli kriterler sağlandığı takdirde şartları yerine getiren çiftlerin tüp bebek tedavileri için devlet desteği sağlamaktadır. Evli olmak, kadının 23 yaşından büyük 40 yaşından küçük olması, eşlerden birinin en az 900 gün prim günü bulunması ve en az 5 yıldır SGK'lı olması, gebe kalmaya engel bir hastalığa sahip olunmaması, mevcut evlilikten bir çocuk sahibi olunmaması ve üçüncü basamak hastanelerinden heyet raporu alınması gibi şartlar yerine getirildiğinde bebek sahibi olmak isteyenler üç kere tüp bebek tedavisine başvurabiliyor.
Bu sınırlamalardan bağımsız olarak, tüp bebek tedavisi SGK tarafından karşılanmasa dahi Türkiye'de konu ile ilgili bazı sağlık hizmetlerine başvurulması yasaklanmıştır. Özellikle Türkiye yasaları gereğince taşıyıcı annelik, sperm donasyonu, tüp bebek tedavisi sırasında bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi ve yumurta donasyonu gibi hizmetler uygulanmamaktadır. Ancak bazı gereklilikler karşılandığında sperm veya yumurta dondurup saklanabilmektedir.