Tekrar başlamadan

Tedavi tamamlandı ama istenen sonuç alınamadı. Gebelik olamadı... Ya da oldu da, biyokimyasal gebelik, düşük oldu... Ya da, daha seyrek görülen anne karnında ölüm veya aşırı erken doğum nedeniyle bebeğin veya bebeklerin kaybedilmesi gibi talihsizlikler yaşandı... Olmadı yani...

Durum değerlendirildi. Doktorunuz "imkansız vazgeçin" demiyor. Siz "Artık yeter" demiyorsunuz...

Baştan başlanacak...

Yeni tedaviye başlamadan önce, yapılabilecek bazı işlemler olabilir:

Embriyonun tutunması ile ilgili sorun düşünülüyorsa, histeroskopi, endometriyal çizik, ERA testi, vb tetkikler yapılabilir.

Sperm kaynaklı olabileceği yönünde bulgu veya kuşkular varsa, ileri sperm tetkikleri (ROS analizi, sperm DNA fragmantasyon oranı, varikosel kontrolü, gerekirse varikosel ameliyatı...)

Yumurta kalitesi ile ilgili düşünülüyorsa maalesef elimizde buna yönelik tetkik ve tedaviler bulunmamaktadır.

Öte yandan, gerek yumurta gerek sperm kalitesini artırabilecek genel sağlık önlemleri yararlı olabilir. Örneğin, sigara içiliyorsa bırakılması, spor yapılması, alternatif tıp tedavi araçlarından yararlanmak, fitoterapi (bitkisel tedavi), vs gibi antiaging (yaşlanma önleyici), antioksidan tedaviler başlıkları altında neler varsa, az ya da çok yararlı olabilirler. Bu etkenlerin vücutta etkilerinin görülmesi için yaklaşık üç aydır kullanılıyor olmaları gereklidir. Bu şekilde ortamın olumlu yönde değiştiği bedenlerde, bakıma alınan bitkilerdeki canlanma benzeri olumlu etkiler, üreme hücrelerinde de görülebilir.  

Sonraki tedavilerde, preimplantasyon genetik tarama (PGS), doğurganlık aşısı, vs ileri tedavi yöntemlerinin yararlı olup olamayacakları konusu tartışıldıktan sonra kullanılmaları planlanabilir.

Hem beden olarak hem de zihin olarak dinlenmiş, daha sağlıklı adayların başarı şanslarının arttığı yönünde gözlemler mevcuttur.

Önceki Konu Sonraki Konu